R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Leczo z indykiem

Leczo to tradycyjna potrawa jednogarnkowa, która pochodzi z kuchni węgierskiej, ale zdobyła popularność w całej Europie. Przyrządza się ją, dusząc głównie paprykę, pomidory i cebulę, co tworzy aromatyczny i sycący sos. To idealne na chłodne dni danie jest symbolem prostoty i domowego ciepła. Leczo można modyfikować według własnych upodobań, dodając mięso lub ulubione warzywa. Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na leczo z indykiem. 

Fot. archiwum domowe

Węgierskie leczo, zwane lecsó, to gulasz warzywny, którego podstawą są świeże warzywa i przyprawy. Tradycyjnie gotuje się je na smalcu, a dodatek kiełbasy paprykowej jest dla wielu nieodłącznym elementem. W Polsce leczo przybrało bardziej rozbudowaną formę – wzbogacone o cukinię, bakłażan i mięso jest daniem jeszcze bardziej treściwym. Dzięki temu leczo stało się popularnym i uniwersalnym daniem domowym. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-11-18

Ewa Wachowicz