R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Garus, czyli zupa jabłkowo-gruszkowa

Owocowe przysmaki często kojarzą się z latem, jednak wcześniej nasi przodkowie chętnie sięgali po nie także jesienią i wczesną zimą. W dawnych czasach zupy owocowe były stałym elementem polskiej kuchni. Obecnie rzadziej spotykamy je na naszych stołach, jednak warto przypomnieć sobie ich smak i związaną z nimi tradycję. Dzisiaj więc przepis na zupę, która doskonale wpisuje się w tę historię – garus. 

Fot. archiwum domowe

Garus to tradycyjna zupa znana na Śląsku, w Małopolsce i na Kielecczyźnie, której bazą są dojrzałe jabłka i gruszki. Czasami dodawano do niej także wiśnie lub śliwki. Zupa ta wyróżnia się gęstą konsystencją, która powstaje dzięki dodatkom mleka lub śmietany oraz mąki. Podawana była z ziemniakami, które wcześniej podsmażano z cebulką – ten dodatek znakomicie podkreślał smak całego dania, czyniąc je pożywnym i sycącym. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-11-08

Ewa Wachowicz