R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Tosty francuskie na słono i słodko

Czasami zostaje nam w domu trochę czerstwego pieczywa, które aż prosi się o nowy, smaczny sposób wykorzystania. Zamiast je wyrzucać, warto zrobić tosty francuskie. Danie to można przygotować w wersji na słodko lub na słono. 

Fot. archiwum domowe

Tosty francuskie, znane też jako pain perdu (stracony chleb), mają długą historię i są popularne na całym świecie. W wersji słodkiej podaje się je z syropem, owocami i cukrem pudrem. Warianty słone to często te z dodatkiem sera, szynki lub warzyw. W Nowym Orleanie zwane są beignets i serwowane z karmelizowanymi owocami w rumie. Natomiast w kuchni indyjskiej i pakistańskiej można spotkać wersje z chili, kolendrą i przyprawami, które zmieniają tosty w wyrazistą, aromatyczną przekąskę. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-09-17

Ewa Wachowicz