Przepis na najsmaczniejszą czekoladę opracowali naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham. Zespół z Wielkiej Brytanii zidentyfikował najważniejsze czynniki procesu fermentacji ziaren kakaowca, które wpływają na smak wyrobów. Jak się okazało, w osiągnięciu idealnego smaku pomagają pewne grupy mikroorganizmów. Fermentacja to naturalny proces zazwyczaj odbywający się bezpośrednio na plantacjach kakao, gdzie zebrane ziarna są układane w skrzyniach, stosach lub koszach. W takich warunkach naturalnie występujące wokoło bakterie i grzyby rozkładają ziarna, wytwarzając kluczowe związki chemiczne, które stanowią podstawę ostatecznego smaku i aromatu czekolady. Naukowcy odtworzyli wszystkie te procesy w warunkach laboratoryjnych, aby uzyskać najlepsze wyniki, a co za tym idzie – smak. W pracach towarzyszyli im kolumbijscy rolnicy. Uzyskana wiedza pomoże producentom czekolady w jej ulepszaniu, a hodowcom pozwoli udoskonalić swoje uprawy.
Naukowcy z Nottingham opracowali przepis na idealną czekoladę
Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, jak fermentacja ziaren kakaowca i odpowiednie mikroorganizmy wpływają na idealny smak czekolady.
