R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Zielone szparagi w roli głównej

Sezon na szparagi trwa! W warzywniakach dostaniemy zarówno białe, jak i zielone. Dzisiaj chciałabym się skupić na tych drugich. Są one bardziej popularne i stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Podzielę się dwoma przepisami (zapiekane z jajkiem oraz z boczkiem i oscypkiem), jak i kilkoma uwagami dotyczącymi przyrządzenia. 

Fot. Pixabay

Jeśli zielone szparagi są młode, to nie trzeba ich nawet obierać. Wystarczy odciąć lub odłamać zdrewniałe końce. W jaki sposób je przygotować? Opcji jest kilka. Można je gotować, zapiekać w piekarniku, grillować na ruszcie albo patelni grillowej. Jeśli gotujemy szparagi, to najlepiej zaopatrzyć się w specjalny wysoki garnek. Należy je umyć, pozbawić zdrewniałych końców, związać luźno bawełnianą dratwą i umieścić w osolonym (ze szczyptą cukru) wrzątku główkami do góry. Główki mogą wystawać ponad powierzchnię wody. One gotują się najszybciej i wystarczy im gorąca para. Szparagi potrzebują zwykle od 5 do 12 minut, w zależności od ich grubości.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-05-19

Ewa Wachowicz