R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Makaron z sosem serowym

Czasami w kuchni najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a w lodówce zalegają jedynie kawałki sera i trochę boczku, nie martwcie się! Z takich resztek można stworzyć naprawdę smaczny posiłek – makaron z sosem serowym. To proste danie z włoskim twistem na pewno przypadnie do gustu każdemu. Jeśli dodatkowo wzbogacicie je orzeszkami piniowymi, to będzie smakowało jak z ekskluzywnej restauracji! 

Fot. G. Kozakiewicz

Kto jak kto, ale Włosi doskonale znają się na makaronach – warto więc brać z nich przykład w tej kwestii. Wybór pasty może wydawać się mało istotny, jednak ma on ogromne znaczenie. Do sosów serowych najlepiej pasują makarony takie jak pappardelle, tagliatelle czy fusilli. Szersze kształty makaronu lepiej wchłaniają sos, dzięki czemu każdy kęs jest pełen smaku! A co z serem? Włoska kuchnia to królestwo serów, a każdy makaron z sosem serowym powinien być przygotowany z odpowiednim jego rodzajem. Jeśli macie w lodówce kawałek parmezanu, pecorino czy gorgonzoli, to świetnie się sprawdzą w tym przepisie. Można je łatwo zetrzeć na drobno i dodać do sosu. Tak naprawdę możecie jednak użyć tych, które akurat macie w lodówce. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-02-05

Ewa Wachowicz