Nie wszyscy wiedzą, że Polacy zużywają ogromne ilości czosnku w porównaniu z wieloma innymi krajami, a najczęściej korzystają z niego w formie świeżej. Nic dziwnego! Czosnek to dla mnie produkt must have w kuchni. Dodaję go niemal do wszystkiego – od sosów przez zupy aż po pieczenie. Ma charakterystyczny intensywny smak, który dodaje głębi nawet najprostszym potrawom.
W dodatku czosnek nie tylko smakuje, lecz także działa antybakteryjnie i wspomaga układ odpornościowy. Zawiera allicynę, która ma silne właściwości anty oksydacyjne, a dodatkowo korzystnie wpływa na serce i układ krążenia. Ciekawostką jest, że w starożytnym Egipcie czosnek był tak ceniony, że jego ząbki były wręczane robotnikom jako zapłata.
Wersja I
Składniki:
• 2 główki czosnku
• 1 cebula
• 4 ziemniaki
• 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
• 2 łyżki masła klarowanego
• 11 l wywaru wołowego
• sól
• pieprz
Do podania:
• gęsta śmietana
• świeży tymianek
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki. Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości.
2. Zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem.
3. Nalać na talerz lub zaserwować w kubku. Podawać z kleksem śmietany i tymiankiem.
Wersja II
Składniki:
• 1 l wywaru warzywnego
• 8 ząbków czosnku
• 100 g sera topionego
• 1 szklanka śmietany kremówki
• natka pietruszki
• grzanki
• ser parmezan
• pieprz
Przygotowanie:
1. Do bulionu wrzucić pokrojony na kawałki topiony ser. Gotować, aż się rozpuści.
2. Czosnek wycisnąć przez praskę na gazę (kwadratowe opatrunki). Rogi połączyć ze sobą i obwiązać białą bawełnianą nicią. Z takiej „sakiewki” wycisnąć cały sok do zupy, po czym wrzucić ją na chwilę do wywaru, wyjąć i ponownie wycisnąć. Czynność powtarzać do momentu, gdy całe dobro z czosnku znajdzie się w potrawie. Ręce dokładnie umyć i natrzeć cytryną.
3. Wywar doprawić pieprzem – solić nie trzeba, bo ser topiony jest wystarczająco słony. Na końcu dodać śmietanę, hartując ją odrobiną gorącego płynu. W celu uzyskania bardziej wykwintnej wersji stosować śmietankę tortową. Schłodzoną ubić na puszystą pianę i dodać do wywaru – zupa będzie wyglądać jak cappuccino.
4. Na talerzu posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki, która niweluje przykry zapach czosnku. Podawać z tartym parmezanem i grzankami usmażonymi na maśle. Grzanki można też ułożyć w żaroodpornych kokilkach, zalać zupą, posypać serem i zapiec w piekarniku.