R E K L A M A
R E K L A M A

Ryba i buraczki. Nietypowe połączenie na talerzu, które pokochasz

Merlan, bo o tę rybę chodzi, to w języku polskim witlinek. Należy do dorszowatych, które – poza występującym także w polskich rzekach miętusem pospolitym – są rybami morskimi. Merlan ma wydłużony kształt i nieparzystą liczbę płetw – pięć, z tego trzy na grzbiecie. Poławia się tę rybę na niewielką skalę w sensie gospodarczym, toteż trafić na nią w sklepie nie jest łatwo. Ale jak już trafimy, no to nasze podniebienia wpadną w ekstazę. 

Fot. Marek Brzeziński

Witlinka spotyka się w wodach północno-wschodniego Atlantyku, czasami w Morzu Bałtyckim. W Morzu Śródziemnym występuje jego tak zwana czerwona odmiana, dzięki czemu ta ryba trafia na talerze w Andaluzji, przyrządzona w soku z pomarańczy. Merlany pływają na głębokości od 30 do 100 metrów, niemal nad dnem.  

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-01-15

Marek Brzeziński