Ewa Wachowicz: Chłodnik na zakwasie buraczanym

Bardzo lubię chłodniki, jednak przygotowuję je tylko latem bądź wczesną jesienią. Takie zupy doskonale sprawdzają się, kiedy za oknami upał. Istnieją różne wersje chłodników, najbardziej popularny jest litewski, ale też pomidorowy. Dzisiaj jednak przepis na taki, który wykonuję na bazie zakwasu buraczanego. 

Fot. A. Chmielowski

Lato to czas, kiedy chętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające potrawy, a chłodnik na zakwasie buraczanym doskonale wpisuje się w ten trend. Moja bratanica Karolina mieszka w Hiszpanii i często zajada się tam gazpacho. Po przyjeździe do kraju niejednokrotnie prosi mnie o przygotowanie „czegoś polskiego”. Pomyślałam o chłodniku na zakwasie buraczanym. Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Zakwas buraczany jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Buraki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a proces fermentacji dodatkowo wzbogaca zakwas o probiotyki, które korzystnie wpływają na nasz układ trawienny. Regularne spożywanie zakwasu z buraków wspomaga odporność, poprawia trawienie i pomaga w detoksykacji organizmu

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-07-20

Ewa Wachowicz