Caldeirada. Polski przepis na portugalską zupę rybną. Uwaga: potrzebne będą aż trzy garnki!

Nie mogłem uwierzyć, że to się da połączyć. Ale w „Stajni” (tak się nazywała restauracja założona rzeczywiście w dawnej stajni) w Alvor w Algarve przekonano mnie, że takie smaki można ze sobą zderzać ku zadowoleniu podniebienia.

Nie każdy jest fanem takich potraw, jednak ten przepis powinniście wypróbować. /Fot. Marek Brzeziński

To, co zachwycało na miejscowym targu, to niesamowita świeżość i aromat warzyw i owoców. I owoce morza. Ryb nie było do zatrzęsienia, ale były. Pewien sprzedawca, który sam złowił te kilka sztuk, rzucał nimi po całym pomieszczeniu. „Nie chcecie kupować moich ryb? To sobie je weźcie!” – krzyczał z wściekłością. Wspaniale smakował też kurczak z rusztu polewany pikantnym sosem na oliwce. Chrupiąca skórka.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-11-06

Marek Brzeziński