Tajskie specjały. Karuzela smaków, która podbija Europę

Zestaw ingrediencji stosowanych przez kucharzy tajskich, a w szerszym kontekście azjatyckich, może przyprawić o zawrót głowy. To karuzela smaków. Wprawdzie w skali popularności kulinarnej w tym zakątku świata z drobiu zdecydowanie dominuje kurczak, a poza nim ryba i warzywa przyrządzane na tysiące sposobów, to jednak kaczka też cieszy się uznaniem smakoszy. 

Fot. Marek Brzeziński

Nasz kaczy pochód po kuchennych stołach zaczniemy jednak nie od Azji, ale od Finlandii. Wprawdzie ten kraj leży na Półwyspie Skandynawskim, ale do Skandynawii nie jest zaliczany. Do tego grona należą Norwegia, Szwecja, nieco oddzielona morzem Dania i niemająca nic wspólnego z półwyspem Islandia. Wspólna kultura, w tym język – to łączy, a Finowie to Suomi mówiący ugrofińskim, a nie skandynawskim. W kuchni jest podobnie. I to oni właśnie, czytelnicy „Kalevali” i bohaterowie wojny zimowej walczący z radziecką agresją, która rozpoczęła się 30 listopada (niedługo rocznica) 1939 roku i skończyła w marcu 1940, wielce ukochali sobie, poza rybami, także kaczkę. Chodzi o dziką kaczkę – nie o hodowlaną, jak to jest w przypadku drobiu francuskiego. Przyrządza się ją z kawałkami boczku, niesłodkimi porzeczkami, serem pleśniakiem, śmietaną i dodaje oprócz przypraw także grzanki. Na innym półwyspie, bo Iberyjskim, w Sewilli, do kaczki potrzebujemy potężnej ilości tymianku, sporo oliwy z oliwek, cebuli, marchewki, oliwek, rosołku z kury i sporej szklanicy sherry. Oddalając się bardziej na zachód Europy, trafiamy na portugalski stół, na którym z drobiu króluje kogut, ale i kaczką tam nie pogardzą. Przygotowują ją z surową szynką (to ma być podkreślenie, że nie chodzi o wędzoną), z plastrami ostrej kiełbaski chorizo (po portugalsku chourico), do tego sporo pieprzu, cebula, żółtko i świeża pietruszka. 

A teraz już w stronę Azji 

Oczywiście pod tym kaczym względem królują Chiny. Tamtejszy canard laque – na chrupko – to szczyt pekińskiej sztuki kulinarnej. Sos to mieszanka soi, miodu, melasy, octu winnego, cukru trzcinowego, oliwy z ostrą papryką, wódką ryżową, anyżkiem, goździkami, koprem włoskim i pieprzem. I w tym kąpany jest kaczor, któremu jednak odcięto skrzydełka. Moczy się go tak przez parę godzin, aż jego skórka stanie się krucha jak pergamin. 

No to teraz Tajlandia. Pół kaczki to świat i ludzie. Musi być wcześniej zacnie opieczona. Najpierw przez chwilę na patelni, potem nieco dłużej w piekarniku. Teraz kroimy ją na małe kawałki. Najlepiej tasakiem. Nieco startej skórki limonki. Trawa cytrynowa. Ananasa z kolei tniemy na niewielkie części. W woku podgrzewamy oliwę. Szczypta curry. Mleczko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia, nieustannie mieszając. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy przecięte na połowę pomidorki koktajlowe i kawałki ananasa. Musi się zagotować. Po kwadransie dolewamy sosu ostrygowego. Dorzucamy nieco cukru trzcinowego i świeże liście bazylii. I teraz kawałki kaczki. Pięć minut i pyszne danie z ryżem basmati i z warzywami na chrupko jest gotowe. Danie azjatyckie, więc można by pokusić się o bardzo specjalne smakowo wino ryżowe lub wręcz wyśmienitą sake, ale my pozostańmy w kręgu win francuskich z rejonu położonego na linii między Tuluzą a Bordeaux, chociaż bliżej tego drugiego miasta. Secret de Berticot z winnic Côtes de Duras. Tak zwana apelacja, czyli znak jakości wina oraz związane z nią wymagania i warunki produkcji, sięga 1937 roku. Białe wytrawne wino o pięknym „okrągłym” bukiecie i smaku owoców cytrusowych z przewagą cytryny i grejpfruta i z nutą liczi. Wspaniałe na języku. 

2023-11-20

Marek Brzeziński


Wiadomości
Skończmy z mentalnością wasali. O stanie finansów publicznych
Krzysztof Różycki
Wałęsa znowu wygrał z władzą. Ekspertka tłumaczy całą sytuację
Tomasz Zimoch
Agent Tomek zeznaje. Co skłoniło Kaczmarka do takiego kroku?
Opr. AB
267 zmian w traktatach. Jak wpłyną na Polskę niemiecko-francuskie propozycje?
Krzysztof Różycki
Właściciele psów przerażeni. Epidemia dziwnej choroby spadła na czworonogi
KK na podst.: CNN, Associated Press, The New York Times, Washington Post, The Daily Mail, USA Today
Społeczeństwo
Zagadka kryminalna. Włamanie do domu antykwariusza
Wojciech Chądzyński
Antidote Bikes. Od magisterki do poważnego biznesu
E.W. na podst. Forbes nr 10/2023
Kondycja psychiczna Polaków nie wygląda dobrze. Lęk i samotność niszczą nam życie
Andrzej Marciniak
Oświadczenia na Facebooku. Przeczytaj regulamin, nim zaprotestujesz
MAC
Przełom w sprawie zabójstwa turystów z Niemiec
Michał Fajbusiewicz
Świat/Peryskop
Albania. Bójka w parlamencie. Opozycja wyciągnęła race
PKU na podst.: Reuters, CNN, Washington Post
Rzym obchodzi 100-lecie urodzin Wisławy Szymborskiej
Agnieszka Nowak-Samengo
Laboratorium Marii Skłodowskiej-Curie skazane na zagładę. Będzie rozbiórka
MS
Podróż po Walii. Kraj pastwisk i parków
Wilhelm Karud
Hymny narodów świata: Kaszuby
Henryk Martenka
Lifestyle/Zdrowie
Motocykle wirują, chłopaki walą w bandę. Żużel okiem fotografa
Tomasz Barański
Playback wszystko załatwi. Szczera rozmowa z Marcinem Kiljanem
Tomasz Gawiński
Tyson wśród piosenkarzy. To działo się podczas rozdania nagród „Billboard”
Grzegorz Walenda
Pandemiczne patologie. Szpital odmówił pomocy choremu, który później zmarł
Krzysztof Różycki
Epidemia nadciśnienia. Nieleczone niesie ogromne zagrożenie
Andrzej Marciniak
Angorka