R E K L A M A
R E K L A M A

Podwyżki akcyzy i podatku cukrowego. Wszystko dla zdrowia Polaków

Ministerstwo Finansów ogłosiło, że w 2026 roku akcyza na napoje alkoholowe wzrośnie o 15 proc., a jednocześnie podniesiona zostanie stawka tzw. podatku cukrowego. Resort wyjaśnił, że zmiany są odpowiedzią na konieczność ograniczania negatywnego wpływu alkoholu i cukru na zdrowie Polaków.

Źródło: Gemini

Ochrona przed alkoholizmem

Od 1 stycznia 2026 r. nastąpi podwyższenie stawek akcyzy na alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane i wyroby pośrednie o 15 proc. w stosunku do stawek z 2025 r. Od 1 stycznia 2027 r. stawki akcyzy na te wyroby wzrosną o 10 proc. – podało Ministerstwo Finansów. Jak dodało, jest to reakcja na potrzebę przeciwdziałania szkodliwemu wpływowi alkoholu na zdrowie Polaków.

Jeszcze przed oficjalnym ogłoszeniem planów przez Ministerstwo Finansów branża alkoholowa informowała o nich nieoficjalnie. Jak podał Puls Biznesu, producenci alkoholu mieli otrzymać sygnał, że w 2026 roku akcyza wzrośnie o 15 proc., a w 2027 roku o kolejne 10 proc. Wcześniej zakładano podwyżki na poziomie 5 proc. rocznie.

Emilia Rabenda, prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, wyliczyła w rozmowie z dziennikiem, że tylko w przypadku wódki 40-procentowej podwyżka akcyzy przełożyłaby się na wzrost ceny butelki o około 4 zł. Zwróciła uwagę, że akcyza stanowi 60 proc. ceny produktu, a w połączeniu z rosnącymi kosztami energii, pracy i surowców doprowadzi to do jeszcze większego wzrostu cen mocnych alkoholi, co może odbić się na sprzedaży.

Otyli Polacy

2025-08-22

Opr. AJS na podst. PAP, Puls Biznesu, Money.pl