R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Przystawka śledziowa

Śledzie to klasyka, której nie może zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną przekąskę śledziową, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. 

Fot. archiwum prywatne

Śledzie od dawna zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni, szczególnie w czasie różnego rodzaju uroczystości. To nie tylko smaczna ryba, ale również składnik bogatej tradycji kulinarnej. Kiedyś śledzie stanowiły podstawowe źródło białka, zwłaszcza gdy świeże mięso było trudno dostępne. Polska słynie z różnorodnych sposobów ich przygotowania – od śledzi w oleju po wersje kaszubskie czy żydowskie. Ciekawostką jest, że spożycie śledzi w naszym kraju rośnie właśnie w okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy, co podkreśla ich symboliczne znaczenie na świątecznym stole. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-12-24

Ewa Wachowicz