R E K L A M A
R E K L A M A

Niezwykłe, nieznane, niesłychane. Wytrzymałość skorupki jajka

Przekonanie, że skorupka na czubkach jajka jest bardziej wytrzymała na upadek niż jej boki... jest błędne.

Mit ten obalili inżynierowie MIT (amerykańska uczelnia Massachusetts Institute of Technology), przeprowadzając eksperymenty. Najpierw zbadali sztywność i wytrzymałość wapiennej powłoki na zwiększanie nacisku. Okazało się, że podczas zgniatania w obu przypadkach pierwsze pęknięcia powstawały przy użyciu dokładnie takiej samej siły. Następnie testowano wytrzymałość w czasie upadku. I tu zaskoczenie – skorupka na bokach jest bardziej elastyczna, więc lepiej absorbuje energię w chwili zderzenia z podłożem, niż kruche i sztywniejsze wierzchołki.

Uczeni sądzą, że przekonanie o kiepskiej wytrzymałości boków wzięło się ze sposobu, w jaki rozbijamy jajka, gdy chcemy dostać się do ich zawartości, nie uszkadzając żółtka. W tym przypadku działanie sił jest jednak inne niż podczas swobodnego upadku – uderzamy skoncentrowaną siłą w konkretny punkt. 

2025-05-27

Oz opr. na podst. www.kopalniawiedzy.pl