R E K L A M A
R E K L A M A

Każdego roku w Europie marnuje się 60 milionów ton jedzenia

Ponad połowa wyrzucanej żywności pochodzi z naszych domów, a nie z restauracji czy sklepów — alarmują eksperci, apelując o większą świadomość konsumencką.

Fot. Pixabay

Aż 60 milionów ton jedzenia marnuje się w Europie każdego roku. Liczbę tę można zobrazować w taki sposób, jak gdyby każdy z nas wyrzucał bagażnik pełen zakupów. 

Z drugiej strony, nawet 40 milionów mieszkańców Starego Kontynentu (to więcej niż populacja Polski) nie ma pieniędzy, aby choć co drugi dzień zjeść sycący i dobry posiłek. Choć z pozoru wydaje się, że to restauracje czy producenci marnują najwięcej żywności, to wcale tak nie jest. To z naszych kuchni wyrzucamy ponad 50 proc. wszystkich odpadów. 

Aby być bardziej ekologicznym, dobrze jest nie ulegać często promocjom, a raczej świadomie planować nasze posiłki w oparciu o to, co już mamy w lodówce. Należy też pamiętać, że produkty z oznaczeniem „Najlepiej spożyć do” można zjeść jeszcze kilka dni po wskazanym terminie. 

Rys. Angora
2025-10-07

A.P. opr. na podst. www.tvp.info