Już dwa tygodnie po rezygnacji ze spożywania słodzonych produktów w organizmie uwidaczniają się pozytywne zmiany. Poprawia się kondycja cery, zmniejsza się opuchlizna twarzy, zanikają skórne wypryski i zaczerwienienia. Na korzyść zmienia się skład flory bakteryjnej znajdującej się w przewodzie pokarmowym, co ma wpływ na pracę jelit, a także mózgu. Dość szybko odzyskujemy kontrolę nad masą ciała. Czujemy się lżejsi, bardziej energiczni, sprawniej się poruszamy i myślimy. A nawet wydłużamy życie, bo udowodniono, że słodzone napoje znacząco podwyższają ryzyko zgonu z powodu chorób serca.
Dzienna dawka cukru przyjmowana przez dorosłych nie powinna przekraczać 30 g, a u dzieci 19 g. Niestety, spożywamy go znacznie więcej. Jego nadmiar przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak np. cukrzyca typu 2 i otyłość.