R E K L A M A
R E K L A M A

Dla dobra astronautów. Pierwsza fermentacja na orbicie

Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej po raz pierwszy przeprowadzono fermentację żywności.

Rys. Angora

Powstało pierwsze sfermentowane jedzenie poza Ziemią. Na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) wytworzono miso – tradycyjną japońską pastę robioną z soi, soli i produktów fermentacyjnych, stosowaną jako dodatek do żywności. Na orbitę trafiło opakowanie z ugotowaną pastą sojową. Była ona trzymana w pojemniku wyposażonym w sensory monitorujące m.in. temperaturę, wilgotność i ciśnienie.

Zdrowe jelita

Kosmiczne miso jest ciemniejsze i bardziej wstrząśnięte niż to przygotowywane na naszej planecie. Ma też mocniej orzechowy smak. Teraz będzie oceniana jego wartość odżywcza.

W wyniku eksperymentu kuchnia astronautów ma być bardziej zróżnicowana i zdrowsza dla ich jelit. 

2025-04-14

M.K. opr. na podst. www.tvn24.pl