Rok temu w osadzie Küllüoba Höyük w Turcji natrafiono na zwęglony kawałek chleba. Naukowcy ustalili, że jest to najstarszy chleb, jaki odnaleziono w historii. Obecnie bochenek oglądać można w muzeum w Eskişehir. W tym samym mieście spróbować można także pieczywa, którego składniki są niemal identyczne, jak w owym chlebie sprzed 5 tysięcy lat. Miejscowi piekarze użyli do niego bulguru, soczewicy i lokalnej odmiany pszenicy Kavlica. Ta ostatnia zastąpić ma mielone ziarna płaskurki – czyli starożytnego zboża, które obecnie trudno dostać. Co więcej, wykorzystane składniki są odporne na choroby i suszę, z którymi zmaga się Turcja. To zaś wzbudziło zainteresowanie rolników i władz, dając szansę na łatwiejszą ochronę upraw. Dziennie piekarnia w Eskişehir wypieka około 300 „starożytnych” bochenków, z których każdy kosztuje równowartość 5 zł.
Archeologia na zakwasie. Najstarszy chleb świata znów wypiekany
W tureckiej osadzie Küllüoba Höyük odnaleziono najstarszy w historii zwęglony bochenek chleba sprzed 5 tysięcy lat.
