Ewa Wachowicz: przepis na pastę z awokado

Ostatnio bardzo często sięgam po awokado. To produkt, który jest smaczny i bardzo zdrowy. Zwykło się mówić, że „jedzenie jednego awokado dziennie może uchronić przed chorobami i zbyt częstymi wizytami u lekarza”. Istnieje bardzo wiele przepisów z jego wykorzystaniem. Dzisiaj podzielę się dwoma: na pastę oraz sałatkę.

Awokado jest niezwykle zdrowym owocem, po które powinniśmy sięgać w naszej kuchni. /Fot. archiwum prywatne

Z awokado można „wyczarować” wiele ciekawych dań. Tak naprawdę warto zajadać się nim także solo. Kiedy nie mam czasu, a chcę zacząć dzień pożywnym śniadaniem, to kroję je w plastry i kładę na kanapce. Awokado z powodzeniem można traktować podobnie jak pomidora czy ogórka. Jest to jednak owoc, który uważamy za jeden z najzdrowszych na całym świecie. Nie bez powodu. Niekiedy wykorzystuje się go jako „antidotum” na bóle brzucha czy biegunki. Korzystnie wpływa też na zdrowie tych, którzy chcą wzmocnić swoją odporność albo walczą z cukrzycą. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza między innymi obecności jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz odpowiedniemu stosunkowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Oprócz tego w jego składzie znajdują się między innymi: potas, magnez i żelazo. Nie można zapomnieć też o witaminach, z C oraz tymi z grupy B na czele. Osobiście uwielbiam awokado, ale zdaję sobie sprawę z tego, że jego smak nie wszystkim odpowiada. Dzięki przyprawom można go
jednak zmienić. Co więcej, niektórzy wykorzystują też ten owoc do robienia zdrowych słodkości. Mam znajomych, którzy przyrządzają pastę czekoladową właśnie na bazie awokado, kakao oraz miodu. Dzięki temu ich dziecko chętnie sięga po przekąskę, która jest pełna witamin i minerałów.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-03-13

Angora