Z awokado można „wyczarować” wiele ciekawych dań. Tak naprawdę warto zajadać się nim także solo. Kiedy nie mam czasu, a chcę zacząć dzień pożywnym śniadaniem, to kroję je w plastry i kładę na kanapce. Awokado z powodzeniem można traktować podobnie jak pomidora czy ogórka. Jest to jednak owoc, który uważamy za jeden z najzdrowszych na całym świecie. Nie bez powodu. Niekiedy wykorzystuje się go jako „antidotum” na bóle brzucha czy biegunki. Korzystnie wpływa też na zdrowie tych, którzy chcą wzmocnić swoją odporność albo walczą z cukrzycą. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza między innymi obecności jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz odpowiedniemu stosunkowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Oprócz tego w jego składzie znajdują się między innymi: potas, magnez i żelazo. Nie można zapomnieć też o witaminach, z C oraz tymi z grupy B na czele. Osobiście uwielbiam awokado, ale zdaję sobie sprawę z tego, że jego smak nie wszystkim odpowiada. Dzięki przyprawom można go
jednak zmienić. Co więcej, niektórzy wykorzystują też ten owoc do robienia zdrowych słodkości. Mam znajomych, którzy przyrządzają pastę czekoladową właśnie na bazie awokado, kakao oraz miodu. Dzięki temu ich dziecko chętnie sięga po przekąskę, która jest pełna witamin i minerałów.
Subskrybuj