EWA WACHOWICZ: Żurek na domowych wędlinach

Niedawno udałam się w rodzinne strony i odwiedziłam kuzynostwo. Jak zwykle nie wyjechałam z pustymi rękami. Otrzymałam w prezencie kosz domowych wędlin i część z nich wykorzystałam, by przygotować esencjonalny żurek. Myślę, że prezentowany przeze mnie przepis na pewno wielu osobom przypadnie do gustu.

Przepis na zakwas i wiosenną zupę żurek. /Fot. G. Kozakiewicz

Polska kuchnia charakteryzuje się między innymi dużym wyborem zup. Często przygotowujemy pomidorową (z ryżem lub makaronem) albo ogórkową na bazie kiszonych ogórków. Nie mniej popularny jest też żurek. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole, a Wielkanoc tuż-tuż! Zachęcam Was do zapoznania się z moją recepturą tej nie tylko świątecznej zupy.

Podstawą żurku jest zakwas oraz wywar. Przygotowuję go tak, jak zwykle robiła to moja mama. Wykorzystuję do tego płatki owsiane. Można je też zastąpić mąką żytnią. To właśnie „żytni” zakwas najczęściej można kupić w sklepach spożywczych oraz warzywniakach. Zachęcam Was jednak do jego samodzielnego przygotowania. Poniżej znajdziecie przepis zarówno na zakwas, jak i na sam żurek. Jestem przekonana, że jego smak i aromat Was nie zawiedzie, a z całą pewnością zachwyci potencjalnych gości. Cały proces jest stosunkowo czasochłonny, ale na pewno wart poświęconego wysiłku.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-03-23

Ewa Wachowicz