R E K L A M A
R E K L A M A

Przez jedzenie do zdrowia. Rozmowa z psychodietetyczką

Rozmowa z dr nauk o zdrowiu AGNIESZKĄ CHRUŚCIKOWSKĄ, psychodietetyczką

Fot. Wikimedia

– Cały czas słyszymy, że musimy budować własną odporność, zwłaszcza w okresie zwiększonej liczby różnych infekcji. Pytanie tylko, jak należy to robić prawidłowo?

– Przede wszystkim trzeba zadbać o swoje zdrowie na kilku płaszczyznach. Chodzi głównie o zdrową, dobrze zbilansowaną dietę, ale także odpowiednią aktywność fizyczną, dostosowaną do naszych możliwości. Ważne są odpowiednia ilość snu, unikanie stresu i rezygnacja z używek.

– Tymczasem dla dużej grupy ludzi budowanie odporności polega wyłącznie na przyjmowaniu garściami suplementów. Kiedy są one naprawdę potrzebne?

– Suplementy to nie leki, o czym wiele osób zapomina. Panuje, niestety, przekonanie, że wystarczy pójść  do apteki i kupić bez recepty kilka suplementów, by rozwiązać swoje problemy zdrowotne. Tak to nie działa. Suplementy potrzebne są jedynie wtedy, gdy nasza dieta nie jest odpowiednio zbilansowana i gdy dochodzi do widocznych niedoborów witamin, mikro- i makroelementów. Problemem jest to, że coraz mniej czasu poświęcamy na przygotowywanie i celebrację posiłków. W konsekwencji często jemy to, co nie zawsze ma właściwą wartość odżywczą. Suplementacja, jak sama nazwa wskazuje, jest jedynie uzupełnieniem codziennego jadłospisu, ale nie zastąpi wartościowych posiłków.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-03-23

A.M.