R E K L A M A
R E K L A M A

Tiramisu na wagę złota. Ponad 100 testerów oceni słynny włoski deser

Ponad 100 ekspertów oceni 240 porcji tiramisu podczas Tiramisu World Cup w Treviso, w miejscu, gdzie powstał słynny włoski deser.

Rys. Angora

Ponad 100 testerów oceni około 240 porcji tiramisu podczas Tiramisu World Cup. Cukiernicy zmierzą się w światowych zawodach, które odbędą się w październiku w Treviso. To miejsce, gdzie w pierwszej połowie XX wieku powstał słynny deser. Eksperci, którzy wybiorą najlepszą porcję tiramisu, zostaną wyłonieni spośród zgłoszonych kandydatów na podstawie testów sprawdzających wiedzę o tym deserze. Liczą się nie tylko składniki, ale i proporcje czy temperatura przygotowywania i podawania słodkości, a także rys historyczny. 

Oryginalny przepis na tiramisu opisano w oficjalnym dokumencie i z aktem notarialnym przechowywany jest we Włoskiej Akademii Kuchni. 

2025-09-09

A.P. opr. na podst. www.tnv24.pl