R E K L A M A
R E K L A M A

„Superżywność” uratuje pszczoły miodne

Specjalny suplement diety dla pszczół miodnych, który może znacząco poprawić ich przeżywalność i pomóc w walce z negatywnymi skutkami zmian klimatu oraz utraty siedlisk, opracowali naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Fot. Sebastian Jadowski-Szreder

Wynalazek uznany za „superżywność” został przetestowany w warunkach laboratoryjnych. Kolonie pszczół, które otrzymywały ten dodatek, miały – w porównaniu z grupą kontrolną – nawet 15 razy więcej młodych osobników, które dożyły dorosłości. To ogromny postęp, biorąc pod uwagę, że pszczoły miodne są kluczowe dla produkcji żywności – zapylają aż 70 proc. najważniejszych upraw na świecie. – To technologiczny przełom, który dostarcza pszczołom wszystkich niezbędnych składników odżywczych nawet wtedy, gdy brakuje pyłku – podkreśla prof. Geraldine Wright, główna autorka badań.

Przyczyny gwałtownego kurczenia się populacji tych owadów to m.in. niedobory składników odżywczych, choroby wirusowe, zmiany klimatu i inne czynniki środowiskowe. 

2025-08-27

G.K. na podst. inform. prasowych