R E K L A M A
R E K L A M A

Nie wyrzucaj! Szypułki truskawek są zdrowsze, niż myślisz

O tym, że truskawki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, wiadomo od dawna. Teraz naukowcy z SGGW i Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie odkryli, że zazwyczaj wyrzucane do kosza szypułki to prawdziwa skarbnica wielu cennych składników.

Fot. Domena publiczna

Zielone ogonki zawierają błonnik, witaminę C, witaminę E, związki polifenolowe (takie jak kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Obecne są w nich również luteina i beta-karoten – związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, odgrywające kluczową rolę w ochronie wzroku. 

Według specjalistów szypułki truskawek idealnie wpisują się w trend zero waste – można dodawać je np. do smoothie, koktajli, a także suszyć i wykorzystywać do naparów lub łączyć z ziołami. 

2025-06-18

G.K. opr. na podst. www.tvp.info