R E K L A M A
R E K L A M A

Wielkanocne informacje o… jajkach. To warto wiedzieć

Podstawowe i ciekawe informacje o jajkach. Czemu warto je jeść? Co barwa może powiedzieć nam o jajku? Odpowiedzi na te i inne pytania poniżej.

Rys. Angora

Jajko dodaje dużo energii i ma bardzo wiele składników odżywczych:

selen eliminuje z organizmu szkodliwe wolne rodniki i metale ciężkie; 

witamina D zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i chroni przed nowotworami; 

żelazo buduje hemoglobinę, czyli czerwony barwnik krwi; 

cholesterol dobrze zadziała na hormony i wzbogaca nas w witaminy; 

fosfor jest ważnym składnikiem kości, zębów, krwi i właściwie każdej komórki ludzkiego ciała; 

cholina odpowiada za prawidłowy rozwój i pracę mózgu, w tym wspomaga pamięć; 

białko jest podstawowym budulcem naszego ciała.

Barwa i jakość

Barwa skorupki jaja zależy od koloru piór kury. Im ciemniejsze upierzenie, tym bardziej ciemne skorupki. Czerwone i brązowe ptaki z czerwonymi płatkami uszu znoszą jajka brązowe. Te białe pochodzą w zasadzie tylko od białych kur, tych, które mają białe pióra i takie same płatki uszu.

Świeżość jajek sprawdza się przez zanurzenie ich w zimnej wodzie. Najświeższe leżą poziomo na dnie naczynia, a stare unoszą się przy powierzchni wody.

Klasy jaj

Jajka dzielą się na klasy. Są cztery: 

XL – bardzo duże (powyżej 73 g) 

L – duże (63 – 73 g) 

M – średnie (53 – 63 g) 

S – małe (mniej niż 53 g). 

2025-04-15

M.K. na podst. inform. prasowych