Ewa Wachowicz: Racuchy z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni. Nie jest to produkt, który z łatwością można dostać przez cały rok, dlatego też warto wykorzystać go w kuchni właśnie teraz. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na racuchy z rabarbarem. To danie, które uwielbiają dzieci, ale zapewniam Was, że nie tylko najmłodszym przypadnie do gustu. 

Fot. A. Chmielowski

Rabarbar był i jest bardzo popularną rośliną w naszym kraju. Rósł też koło domu moich rodziców, a moja mama wykorzystywała go na wszystkie możliwe sposoby, w tym do racuchów. W rodzinie mieliśmy „dzieci niejadki”, w związku z czym taka potrawa była kartą przetargową, by nakłonić je do jedzenia.

Ja również mam tę roślinę w swoim ogrodzie i chętnie po nią sięgam. Na polskich stołach najczęściej gości kompot z rabarbaru, ciasto albo drożdżówki. Opcji na jego wykorzystanie jest jednak znacznie więcej. Bardzo smaczne są właśnie racuchy z tym warzywem.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-05-29

Ewa Wachowicz